Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić i članovi Komisije za saradnju ca crkvama i vjerskim zajednicama Gradskog vijeća Idriz Hodžić, Tanja Jevtić i Ante Ivić primili su danas ambasadora R Poljske u BiH Nj.E. Andrzej Tyszkiewicza, Rafata Budnika, predstavnika OO 7. Međunarodne konferencije  "Uloga Katoličke crkve u procesu evropske integracije" i Kajetana Gorniga, predstavnika Grada Gliwice.

Oni su dogradonačelniku uručili poziv predsjedavajućeg OO Konferencije, biskupa Tadeusz Pieroneka za gradonačelnicu Sarajeva da se na Konferenciji u Krakovu 14.-15.09.2007. obrati u okviru 4.sesije "Pogledi u budućnost 2020." na kojoj će se govoriti o budućnosti Evrope. "Krakov je centar evropske debate koji svake godine u septembru okuplja poznate političare, demokratske lidere i aktiviste, akademske stručnjake, crkvene autoritete, poslovne rukovodioce i medije iz cijeloga svijeta. Konferencija se bazira na međunarodnom dijalogu o Crkvi, Evropi i politici.", rekao je Rafat Budnik dodajući kako će ovom skupu biti čast da mu se obrati prva dama grada Sarajeva simbola multikulturalnosti.

Kajetan Gornig, predstavnik Grada Gliwice također je uručio poziv njegovog gradonačelnika da gradonačelnica Borovac i delegacija Grada Sarajeva posjeti i ovaj poljski grad kada bi se dogovorili pravci buduće saradnje.

Dogradonačelnik Jurišić prenio je poljskoj delegaciji stav gradonačelnice Borovac koja je prihvatila učešće u radu Koferencije, u okviru koje se očekuje i njeno obraćanje u okviru panela: "Pogled u budućnost: godina 2020. Koji model razvoja i sigurnosti je prikladan za EU?" Svoje obraćanje, gradonačelnica Borovac će iskoristiti za prezentaciju multikulturalnosti života i saradnje različitih religija u Sarajevu. Također je prihvaćen poziv gradonačelnika Gliwice o posjeti ovom gradu.

Dogradonačelnik Jurišić zahvalio se organizatoru Konferencije što je prepoznao Sarajevo kao grad primjer multikonfesionalnosti i multikulturalnosti koji Evropi može ponuditi određene poruke iz svog vlastitog iskustva suživota i tolerancije. On se još jednom zahvalio Vladi i narodu R Poljske za sve što su učinili za naše građane u periodu agresije i opsade, te je podsjetio da se simbolično prijateljstvo i na ovaj način nastavlja i nikada neće biti prekinuto.

Predstavnici Komisije za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama gostima iz Poljske predstavili su aktivnosti ove Komisije kao i rezultate dosadašnje saradnje sa svim vjerskim zajednicama i crkvama u gradu Sarajevu i u ime Komisije zahvalili se prijateljima iz Poljske na prepoznavanju Sarajeva kao simbola multikulturnog življenja u Evropi.

Izvor: Gradska uprava