Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva,  Ivo Komšić i Nenad Samardžija preuzeli su zastavu u ime gradova domaćina 13. Europskog omladinskog olimpijskog festivala. Tradicionalna primopredaja domaćinstva održana je u petak navečer na svečanosti zatvaranja EYOF-a 2015. u Montafonu (Austrija). Kao što su ove godine učinili Vorarlberg i Liechtenstein, 2017. godine će dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a. To će biti najveći sportski događaj nakon zimske Olimpijade 1984. i olimpijski plamen će se vratiti u Sarajevo drugi put, što je privilegija kojom se može pohvaliti samo nekolicina velikih gradova. Sportaši iz europskih zemalja natjecat će se na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini u 7 zimskih sportova.

Gradonačelnici su istaknuli veliku želju za organizacijom ovog događaja mladosti, sporta i turizma koji predstavlja snažnu promociju za Sarajevo i Istočno Sarajevo, za Bosnu i Hercegovinu i izuzetnu priliku za mlade.

„Nedavno smo proslavili 30. godišnjicu sarajevske Olimpijade, kada smo pokazali da možemo biti SNAŽNIJI, BOLJI, SIGURNIJI u pravom  olimpijskom duhu. Naša je namjera ponoviti to i biti još uspješniji 2017. na Europskom omladinskom olimpijskom festivalu“, naglasio je Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva je svoje obraćanje završio riječima: „Preuzimajući zastavu Europskog olimpijskog komiteta, prihvatili smo i veliku odgovornost Festivala, a sve da bi promovirali univerzalne vrijednosti olimpijskog duha: mir, prijateljstvo i pošteno natjecanje. Vidimo se u Sarajevu, 11. veljače 2017. godine!“.