Gradonačelnici Sarajeva i Zagreba, Ivo Komšić i Milan Bandić paljenjem lampica na bogato ukrašenoj jelki, večeras su na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, svečano otvorili 5. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market. Jelku visine 22 metra, u narednih mjesec dana, uz svjetleće dekoracije ukrašavat će i dio ukrasa koje je Turistička zajednica Grada Zagreba poklonila Gradu Sarajevu.

[WPIMPINLINE:market%205.jpg]

Grad Sarajevo je počasni pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije koja će u narednih mjesec dana, kroz bogate zabavne sadržaje, pružiti istinski praznični ugođaj kako našim građanima, tako i turistima i posjetiocima bh. prijestolnice.

[WPIMPINLINE:marketi%204.jpg]

Komšić je istakao da je ovo događaj koji treba Sarajevu pred nastupajuće božićne i novogodišnje blagdane. "Ukoliko želimo da Sarajevo bude evropski grad kao što govorimo često, onda se moramo evropski i ponašati. Svi gradovi u Evropi imaju ovakve markete, jer oni su dio evropske tradicije", kazao je Komšić.

Bandić je istakao da Sarajevo i Zagreb imaju mnogo toga zajedničkog: "Tri su stvari koje dva grada povezuju. Prva je da su od njih ljepše samo Sarajke i Zagrepčanke. Druga je da su to multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni gradovi, a treća da su to dva grada dobrih ljudi, puni toplote i ljubavi", naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Građane i goste grada koji su večeras na Trgu prisustvovali svečanosti otvaranja Marketa, pozdravio je i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

[WPIMPINLINE:orkestar%2010.jpg]

Nakon prigodnih obraćanja, predstavnici Turističke zajednice grada Zagreba su poklonili dva srca grada Zagreba građanima Sarajeva. Gradonačelnik Komšić je na poklone Zagrepčana uzvratio tako što je Bandiću poklonio Srce Sarajeva.

[WPIMPINLINE:market%208.jpg]

Prije paljenja lampica na centralnoj jelci, prisutne na Trgu zabavljao je zagrebački band Kraljevi ulica, a od 21.00 sat u Pan Winter Pubu, Amina Hamzić i grupa Open Mind.

[WPIMPINLINE:market%2011.jpg]