Na poziv gradonačelnika Wolfsburga Klausa Mohrsa, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić sa zamjenikom dr Rankom Čovićem i savjetnikom za međunarodnu saradnju i evropske integracije Elvisom  Kondžićem boravio je u ovom pobratimskom gradu. Povod je obilježavanje 75. godina od osnivanja ovog njemačkog grada, s kojim je Sarajevo u pobratimskim vezama od 1985. godine.Centralna manifestacija počela je prijemom u gradskoj Vijećnici, na kojem je gradonačelnik Mohrs pozdravio delegacije iz 12 gradova širom svijeta. Tom prilikom iskazao je posebnu zahvalnost na dolasku gradonačelnika Komšića i delegacije iz Sarajeva, te naglasio svoju spremnost da snažno intenzivira kontakte i saradnju sa Sarajevom.

Gradonačelnik Komšić je, nakon čestitke upućene u ime građana i građanki Sarajeva, tom prilikom izjavio da: “davno uspostavljena saradnja između Sarajeva i Wolfsburga od danas ulazi u novi period kada će se ona odvijati redovno i putem konkretnih projekata”. Pozvao je gradonačelnika Mohrsa da sa svojim saradnicima, u što skorijem periodu, posjeti Sarajevo.

[WPIMPINLINE:Wolfsburg%202.JPG]

U okviru posjete bio je upriličen i obilazak tvornice Volkswagena te susret sa članovima menadžmenta ove firme. Delegacija Sarajeva je imala priliku upoznati se sa najnovijim tehnologijama proizvodnje VW automobila, te podacima o jačanju tržišta i potrebama za razvoj koje predstoje. Nakon ove posjete gradonačelnik Komšić i članovi delegacije razgovarali su sa predstavnicima institucija kulture Grada Wolfsburga, pri čemu je prihvaćena inicijativa da se u narednom periodu realizira aktivnost putem koje će se u Wolfsburgu prikupiti kvalitetna književna djela i stručna literatura iz mnogih oblasti za obrazovne institucije u Sarajevu.

[WPIMPINLINE:Wolfsburg%203.JPG]

U nastavku obilježavanja 75. godišnjice nastanka Wolfsburga, dogradonačelnik Čović zasadio je drvo prijateljstva, čime je ozvaničen početak nove, snažnije saradnje dvaju gradova.

[WPIMPINLINE:Wolfsburg%204.JPG]