Gradonačelnik Den Haag-a G.T. Deetman ugostio je gradonačelnicu Sarajeva Semihu Borovac. Tom prilikom dogovoreno je gostovanje odabrane izložbe umjetničkih slika poznate "Haške škole" u okviru koje bi se trebala naći i Rembrandtova djela.

Planirano je da se izložba relizira u maju iduće godine u Sarajevu što bi trebao biti prvorazredni kulturni događaj za cijeli region. Haški gradonačelnik izrazio je spremnost da finansijski pomogne organizaciju izložbe u Sarajevu. Gradonačelnici su inicirali uzvratnu posjetu bh. umjetnika Den Haag-u. To bi bili prvi koraci u razvijanju partnerskih odnosa Haga i Sarajeva.

Na prijedlog Ambasade BiH u Den Haag-u, gradonačelnica Borovac susrela se i sa predstavnicima "New Immigrantsa", Kluba koji okuplja bh. umjetnike u inozemstvu. Tom prilikom pokrenuta je inicijativa da naredne godine na sarajevskom džez festivalu gostuju renomirani džez izvođači iz SAD koji će prethodno nastupiti na internacionalnom džez festivalu u Maastrihtu. Na taj način bi Sarajevo dobilo još jedan prvorazredni kulturni događaj koji bi trebao okupiti veliki broj ljubitelja džez muzike iz cijelog svijeta. Također je pokrenuta inicijativa da se u Sarajevu organiziraju nastupi talentiranih bh. umjetnika iz dijaspore što bi trebalo dodatno doprinijeti povezivanju bh. dijaspore sa domovinom.

Izvor: Gradska uprava