Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović potpisali su danas na Palama Protokol o pokroviteljstvu 3. internacionalnog festivala ekološkog i turističkog filma i promotivnih spotova „JAHORINAFEST 2009.“, koji  će se održati na Jahorini, u periodu od 29. novembra do 02. decembra 2009. godine.

“Sa zadovoljstvom smo se pridružili manifestaciji koja ima privredno-kulturni, ali i olimpijski karakter. Sarajevo je olimpijski grad, i okolne olimpijske planine su naše zajedničko dobro, a zauzimaju i značajno mjesto u ukupnoj turističkoj ponudi. U pitanju je i interes ekološke ljepote, i bio bi grijeh ne pokazati svijetu tu ljepotu”, rekao je između ostalog tom prilikom gradonačelnik Alija Behmen.
Prema riječima gradonačelnika Vinka Radovanovića, Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo moraju i trebaju sarađivati, a ovaj festival je idealna prilika za to jer se u okviru njega promoviraju turizam i ekologija.
Jedan od pokrovitelja manifestacije je i OHR, a Visoki predstavnik uputio je kratku poruku da „Bosni i Hercegovini treba baš ovakva manifestacija i saradnja.“
Cilj Festivala je da afirmira ekološke i turističke vrijednosti  svih zemalja svijeta jer je ekološka sredina mjesto življenja svih ljudi na svijetu, ali istovremeno i najugroženije mjesto na planeti. Pored takmičarskog dijela programa, u kojem se očekuje pedesetak filmova u zvaničnoj selekciji, bit će organiziran niz pratećih manifestacija u vezi sa ekologijom i turizmom.

Izvor: Gradska služba za odnose s javnošću