Gradonačelnici Sarajeva i Wolfsburga, Ivo Komšić i Klaus Mohrs, večeras su u auli Gradske vijećnice ovog njemačkog grada, otvorili izložbu fotografija \’\’Wolfsburg – Sarajevo, dva grada jedno prijateljstvo“. Ovu izložbu, koja je posvećena 30.-godišnjim pobratimskim vezama između Sarajeva i Wolfsburga, 2. decembra u sarajevskoj vijećnici otvorili su Komšić i dogradonačelnica Wolfsburga Bärbela Weist. Na izložbi, koja će biti postavljena u Wolfsburgu do 30. decembra, prikazano je 30 portreta \’\’običnih\’\’ ljudi i ličnosti iz kulturnog i javnog života iz Sarajeva i Wolfsburga, koje su napravili fotografi Jim Marshall i Joachim Ali Altschaffel.

Tokom bilateralnog susreta nakon otvorenja izložbe, gradonačelnici Komšić i Mohrs izrazili su obostranu želju za jačanjem saradnje između Sarajeva i Wolfsburga u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, arhitekture i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

Buduće partnerske veze bit će fokusirane na uspostavljanje saradnje strukovnih škola iz Wolfsburga sa sarajevskim srednjim školama: Srednjom mašinskom tehničkom školom, Srednjom školom metalskih zanimanja, Elektrotehničkom školom za energetiku i Srednjom elektrotehničkom školom.

Na prijemu je istaknuto da će Grad Wolfsburg pozvati  sarajevske muzičke škole da sudjeluju na Internacionalnom omladinskom muzičkom kampu 2017. godine. Predviđeno je i gostovanje sarajevske izložbe moderne umjetnosti u gradskoj galeriji Grada Wolfsburga, te razmjena iskustava u oblasti arhitekture prezentacijom urbanističkih rješenja Grada Wolfsburga.