Градоначелник Сарајева Абдулах Скака разговарао је данас са Едвардом Фергусоном, британским амбасадором у БиХ, а главна тема састанка био је пројекат „Повезивање градова Велике Британије и Западног Балкана  кроз дигиталну технологију – дигитални градови”, који је подржан од стране Владе Велике Британије, а имплементира га „Бритиш Кансил“.

Наиме, крајем јануара у Лондону биће одржан састанак у склопу пројекта са акцентом на повезивању градова, сарадњу  и размјену искуства у области дигиталних технологија. Овај програм ће повезати 12 градова широм Велике Британије са 12 градова Западног Балкана. Главни град Босне и Херцеговине налази се међу 12 номинираних из регије за учешће у програму. Градоначелник Скака је информисао амбасадора о припремним активностима Града Сарајева, те истакао да је пројекат Паметни град, један од 10 приоритета те као такав усвојен  у документу Политике града Сарајева за мандатни период 2016.-2020.

Амбасадор Фергусон истакао је да Амбасада Велике Британије започиње пројекат чији је циљ подршка развоју дигиталног сектора широм БиХ, те да у том пројекту градови имају веома битне улоге у погледу увезивања пословних субјеката, образовних институција и јавне администрације. Такође, једна од тема разговора је била и потреба за успоставом директног лета између Лондона и Сарајева у циљу унапријеђења комуникације и пословних веза, а посебно промоције туристичких потенцијала.

Са обзиром на опредјељење градске администрације да у будућности јача сарадњу и партнерске односе искључиво са главним градовима како у Европи, тако и у свијету, саговорници су се сложили да ће у наредном периоду бити подузете конкретне активности у циљу јачања веза и сарадње између главних градова Велике Британије и Босне и Херцеговине, Лондона и Сарајева.