Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i predstvnici Gradskog vijeća upriličili su danas svečani prijem za višečlanu delegaciju Grada Beča predvođenu gradonačelnikom Dr.Michaelom Häuplom. U zajedničkoj izjavi za medije gradonačelnica Borovac izrazila je zadovoljstvo posjetom starih i osvjedočenih prijatelja sa kojima nas stoljećima kroz historiju vežu posebno bliske veze.

– Uz saglasnost gradonačelnika Beča, početak manifestacije "Dani Beča u Sarajevu", koji je bio predviđen kao svečana ceremonija, zbog dana žalosti preuređen je u donatorsku manifestaciju koja će imati humanitarni karakter, te pomoći Pedijatrijskoj klinici i najmlađim stanovnicima našeg grada da dobiju bolje uvjete liječenja – istakla je gradonačelnica, te dodala da će se večeras u hotelu "Holiday inn" održati donatorska večera na kojoj će se prikupljati sredstva za Pedijatrijsku kliniku KCUS-a Koševo.

Gradonačelnica je naglasila da je gradonačelnik Beča lično najavio donaciju u iznosu od 10.000 eura, a austrijski privrednici već su prikupili 20.000 eura. U Domu Vojske FBiH sutra će se, dodala je Borovac, održati i humanitarni koncert, a od karata koje su do sada prodate skupljeno je blizu 12.000 eura.

U ime grada Sarajeva i njegovih građana gradonačelnica Borovac se zahvalila na pomoći Beču i Austriji za vrijeme agresije na naš grad i zemlju, ali i na pomoći koju i dalje pružaju, pogotovo kad je riječ o rekonstrukciji Vijećnice i studiranju bh. studenata, kojih trenutno u Beču ima blizu 3.000.

– Nakon današnjeg susreta sa gradonačelnikom dr. Häuplom Grad Sarajevo može da računa na iskrene partnerske odnose sa Gradom Bečom na putu evropskih integracija BiH, a posebno Grada Sarajeva koji želi da prihvati sve evropske standarde u procesu integracije u EU kako bi se unaprijedio kvalitet života njegovih građana. Grad Beč će biti partner Gradu Sarajevu posebno kada su u pitanju projekti infrastrukture te nam predstoji zajednički rad na planiranju tih projekata – kazala je gradonačelnica.

Ona je također dodala da vjeruje da će manifestacija "Dani Beča u Sarajevu" pokazati koliko smo povezani, te još više zbližiti umjetnike i građane ova dva grada. Također, zahvalila se Gradu Beču na donaciji na vatrogasnom i vozilu Hitnoj pomoći, te na koncertnom klaviru.

Gradonačelnik Beča Dr.Michael Häupl istakao je da saosjeća sa gradonačelnicom, građanima i roditeljima tragično preminulih beba.

Kako je istakao ovo je njegova prva posjeta Sarajevu, kojem je Grad Beč pružio podršku u njegovoj obnovi da bi se ljudi mogli što prije vratiti normalnom životu.

– Zajednička budućnost Sarajeva i Beča bit će okarakterizirana partnerskim odnosima. Došao sam ovamo da podvučem značaj manifestacije "Dani Beča u Sarajevu" i da ponudim kulturnu saradnju, ali i da ponudim zajednički put u zajedničku Evropu. Radujem se zajedničkoj budućnosti u našoj zajedničkoj kući Evropi – kazao je gradonačelnik Beča, te čestitao građanima Sarajeva na onome što su učinili na obnovi svog grada.

Nakon posjete Gradu Sarajevu, gradonačelnica Borovac je bila domaćin gradonačelniku Beča u obilasku starog dijela grada, na potezu od Vijećnice do Katedrale.

Izvor: Gradska uprava