Na poziv gradonačelnika Magdeburga Lutza Trümpera, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen boravio je u ovom pobratimskom Gradu. Povod je nagrada Kaiser-Otto 2011., koju su Grad Magdeburg i Zaklada Kaiser-Otto dodijelili kancelarki SR Njemačke Angeli Merkel. Tokom susreta dvojice gradonačelnika na prijemu u Gradskoj upravi razgovarano je o učešću Grada Sarajeva na Kongresu pobratimskih gradova Magdeburga u oktobru ove godine. Jedna od glavnih tema bit će Energetski održivi razvoj. Gradonačelnik Magdeburga ponudio je dolazak eksperata u Sarajevo kako bi svojim iskustvima pomogli u procesu realizacije usvojenog Akcionog plana energetski održivog razvoja grada Sarajeva s obzirom da je Magdeburg među vodećim gradovima u Njemačkoj u ovoj oblasti. Gradonačelnik Behmen zahvalio je ovom prilikom pobratimskom Magdeburgu na podršci u kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Na prijemu kod predsjedavajuće Gradskog vijeća Magdeburga Beate Wübbenhorst, gdje je prisutan bio i zamjenik gradonačelnika Hans-Werner Brüning, razgovarano je o unapređenju saradnje dvaju pobratimskih gradova, posebno u oblastima: energetske efikasnosti, kulture i razmjene mladih.

Gradonačelnik Behmen jučer je sa ambasadorom BiH u Njemačkoj Tomislavom Limovom prisustvovao svečanoj ceremoniji dodjele nagrade Kaiser-Otto 2011. kancelarki SR Njemačke Angeli Merkel. Inače, Sarajevo i Braunschweig su jedini pobratimski gradovi kojima je Grad Magdeburg ukazao čast da njihovi gradonačelnici prisustvuju dodjeli ove značajne nagrade kojom se iskazuje poštovanje osobama zaslužnim za evropski proces ujedinjenja.