Izvršni odbor Pax Christi International i mirovna zaklada  Kardinal Bernardus Alfrink  u duhu solidarnosti s narodima balkanske regije dodijelili su priznanje  međureligijskom horu \’\’Pontanima\’\’ iz Sarajeva. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen  uputio je  iskrene i srdačne čestitke horu \’\’Pontanima\’\’ povodom dodjele nagrade za mir Pax Christi International za 2011. godinu, ističući kako je njihov doprinos širenju kulture u Sarajevu i Bosni i Hercegovini značajan. Njihovo stvaralaštvo je izazov slušateljima u regiji da preispitaju najdublja izvorišta svoga vlastitog identiteta i prepoznaju zajednički nazivnik u kojem svi sudjeluju.

\’\’Balkan ima stoljetnu tradiciju suživota i saradnje katolika, pravoslavaca, muslimana i židova koja je zapravo potka bića Bosne i Hercegovine. Hor \’\’Pontanima\’\’ pospješuje da se ljudi ponose jedinstvenim identitetom Bosne, koji se zasniva na bogatstvu različitosti\’\’, kazao je gradonačelnik.

Inače, 2006. godine horu \’\’Pontanima\’\’ je dodijeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva za izuzetan doprinos umjetnosti, izgradnji  kulture, mira , te za promociju kulturno-historijske baštine BiH. Hor \’\’Pontanima\’\’  2011. godine obilježava 15. godišnjicu svoga djelovanja.