Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen na poziv Grada Ljubljane, Centra za razvoj eUprave za jugoistočnu Europu i Instituta za geostrateška, pravna i futuristička istraživanja nazoči LJUBLJANA FORUMU 2012. – Budućnost gradova: održivi razvoj i energetska učinkovitost. Pored domaćina gradonačelnika Ljubljane, u radu Foruma sudjeluju i gradonačelnici i njihovi zamjenici gradova: Podgorice, Zagreba, Budimpešte, Bakua, Bukurešta i Chisinaua (Moldavija).  Cilj Foruma je povezati, omogućiti i potaknuti dobre prakse, konkretnu suradnju i projekte između gradova, regija, država i razvojnih institucija EU vezano za racionalno korištenje i upravljanje energijom. U svom izlaganju na drugoj sesiji o temi „Energetska učinkovitost gradova i regija“, gradonačelnik Behmen ukratko se osvrnuo na aktivnosti koje Grad Sarajevo vodi već treću godinu, pridruživši se u ožujku 2009. Uniji gradova Europe, koji imaju za cilj racionalno korištenje i upravljanje energijom.

„Energetska sigurnost, koja je jedna od velikih tema budućnosti, bila je prvi poslijeratni zajednički projekt Grada Sarajeva sa Zagrebom, Skopljem, Podgoricom i Frajburgom. Više je razloga za to. Sve veće cijene energije, sigurnost opskrbe energentima i konačnost zaliha su samo neki od izazova s kojima se moramo suočiti i na koja mi zajedno moramo naći odgovore. Od posebnog značaja je i smanjenje štetnih utjecaja na okoliš“, istaknuo je  Behmen.

Usvajanjem Akcijskog plana energetski održivog razvoja grada (SEAP), koji je temeljni dokument za buduće planiranje aktivnosti energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na području grada, Grad Sarajevo je ispunio obvezu preuzetu pristupanjem Sporazumu gradonačelnika. „Njegovim prihvaćanjem u Gradskom vijeću, Sarajevo je postao je jedan od prvih gradova u regiji koji se službeno opredijelio za održivi energetski razvoj prema izravnim smjernicama Europske komisije”, kazao je gradonačelnik te dodao da je u ožujku ove godine otvoren Ured za energetsku učinkovitost Grada Sarajeva, a da je nedavno ova gradska administracija pokrenula inicijativu za utemeljenje Kluba „Sporazuma gradonačelnika/načelnika u Bosni i Hercegovini“ s ciljem provođenja proaktivne energetske politike i podizanja ekološke svijesti naših građana o energetskoj problematici, zaštiti okoliša i potrebi učinkovitog korištenja energije.

Svoje izlaganje Behmen je završio riječima da „sve aktivnosti koje Grad Sarajevo poduzima iz područja energetske učinkovitosti, kao jednog dijela politike održivog razvoja, ima za cilj kreiranje odgovarajućeg ekonomskog okruženja u kojem se lakše mogu postići investicije potrebne za kontinuiranu implementaciju ove vrste projekata. Želim istaći da održivi razvoj gradova mora predvoditi ekonomska politika koja omogućava odgovarajuće financiranje  inicijalnih  investicija, investicija koje proizlaze iz našeg zajedničkog znanja i tehnološkog razvoja, i kao takve osiguravaju početak ciklusa održivog razvoja“.