"Oštro osuđujem barbarski čin kamenovanja crkve Svetog preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu učinjen u vrijeme božićnih praznika. Ti vandali hoće da preoblikuju društvenu stvarnost i da je usmjere u pogrešnom pravcu", istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen koji je danas sa svojim zamjenikom Miroslavom Živanovićem, sekretarom Gradske uprave Miloradom Kojovićem i potpredsjednikom Skupštine Kantona Sarajevo Svetozarom Pudarićem posjetio ovu pravoslavnu crkvu u naselju Pofalići.

"Potpuno sam siguran da iznosim stav ogromne večine građana Sarajeva da napadi na kuće molitve i mira, bez obzira na etničku i vjersku osobenost, u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo", dodao je Behmen.

Gradonačelnik Behmen se obavezao da će založiti vlastiti uticaj i autoritet u zaštitu ljudskih prava i sloboda svih građana Sarajeva. Behmen, također, očekuje od policijskih i organa pravosuđa da otkriju počinioca/e, primjereno kazne i o tome obavijeste javnost. Ujedno je dodao da nisu samo represivne mjere izlaz, odgovornost je na svima nama, od porodice pa do državnih organa i društva uopće kako bi se ovakvom vandalskom ponašanju konačno stalo ukraj.

Jadran Danilović, protojerej crkve Svetog preobraženja Gospodnjeg, zahvalio se na posjeti te istakao da se "gradonačelnik Behmen jedini oglasio osuđujući napad na ovaj vjerski objekat". Dodao je: "Najteže nam pada što se ovi napadi događaju skoro svaki put u vrijeme najvećih pravoslavnih praznika."

Inače, u cilju održivog povratka i zaštite vrijednih objekata našeg kulturno-historijskog naslijeđa, Grad Sarajevo je sa 12.000 KM finansijski podržao obnovu ovog hrama (tačnije za postavljanje podnog grijanja), a gradonačelnik je ovom prilikom obećao i finansijsku pomoć za postavljanje video kamera u ovom objektu.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću