Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen večeras je u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum svečano otvorio 74. samostalnu izložbu akademika fra Petra Perice Vidića. Gradonačelnik Behmen je istaknuo da mu je izuzetna čast što je u prilici da otvori izložbu slika izuzetnog bosanskohercegovačkog akademika, istinskog rodoljuba, Sarajlije sa Bistrika i dobročinitelja – fra Petra Perice Vidića.

Izloženo je 90 slika nastalih u ovoj godini, a koje su rađene u suhom pastelu. Pored realističnih i apstraktivnih motiva, nekoliko njih oslikavaju prirodu, koja za ovog slikara izuzetno bogatog intelektualnog i društvenog života predstavlja neisrcpnu i univerzalnu ljepotu. Izložba se može pogledati do 2. oktobra.

Inače, izložbom ovog umjetnika otvoreni su Dani Matice hrvatske u Sarajevu koji će trajati do 8. novembra, a sadržavat će: izložbu slika članova Matice hrvatske Šibenik 6. oktobra u Maloj galeriji „Sv. Anto“ istoimenog franjevačkog samostana na Bistriku; koncert muške pjevačke grupe Lipa (Vinkovci) 9. oktobra u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru;  Koncert mladih muzičara u Matici hrvatskoj 14. oktobra u Bošnjačkom institutu; izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola 18. oktobra u Muzeju književnosti BiH; gostovanje pozorišta Merlin iz Zagreba sa predstavom „Don Quijote“ 25. oktobra u Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“; promocija monografije Matice hrvatske u Sarajevu 28. oktobra u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru; predstavljanje zbornika proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca u Katoličkom školskom centru; izložba nakita Julijane Rodić-Ozimec iz Zagreba 5. novembra u Maloj galeriji „Sv. Anto“ Franjevačkog samostana „Sv. Anto“ i muzičko veče sarajevskih gimnazija 8. novembra u Domu oružanih snaga BiH.