Gradonačelnik Sarajeva večeras je u Vijećnici otvorio samostalnu izložbu bh. najznačajnijeg međunarodno priznatog umjetnika Brace Dimitrijevića pod nazivom „Budućnost posthistorije“, kojom je i zvanično počeo OFF program jubilarnog 50. međunarodnog teatarskog festivala MESS. „Večeras su se u atriju Vijećnice susreli historija, umjetnost i budućnost. Umjetnost je ova izložba. Ona je slika stvaralaštva Brace Dimitrijevića umjetnika, rođenog u Sarajevu, koji već četiri decenije ustrajno svijetu predstavlja svoje umjetničke koncepte za koje je dobio najveća umjetnička priznanja“, kazao je Behmen.

Gradonačelnik je istaknuo da je „budućnost i Ars Aevi. To je optimistični vizionarski razvojni projekt. Rođen u prvim godinama opsade Sarajeva Ars Aevi je danas postao ZNAK po kojem se u najširim internacionalnim prostorima prepoznaju naša pozitivna razvojna opredjeljenja. Kolekcija Ars Aevi, u stalnom procesu obogaćivanja, postala je najznačajnija kolekcija savremene svjetske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi.“

Generalni direktor Projekta ARS Aevi Enver Hadžiomerspahić je dodao da je do sada izložbu vidjelo više od 40.000 posjetitelja. „U proteklih 15 godina ostvaren je jedinstven i vrlo uspješan kontinuitet prijateljskih odnosa s gradom Venecijom i kontinuitet suradnje Venecijanskog bijenala u procesu internacionalne promocije Projekta ARS Aevi“. Sam autor Izložbe Braco Dimitrijević zahvalio je organizatorima i ljudima koji su uopće omogućili da izložba bude postavljena u sarajevskoj Vijećnici.

Izložbu „Budućnost posthistorije“ organizirali su Ars Aevi, MESS, Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, a moći će se pogledati do 31. oktobra ove godine u sarajevskom spomeniku historije, kulture i umjetnosti.