Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je na trgu ispred BBI centra, otvorio četvrtu po redu manifestaciju pod nazivom „Maturantska parada 2010“, na kojoj je po taktovima Straussove „quadrille“ zaplesalo 800 maturanata svih srednjih škola Kantona Sarajevo. Sarajevski maturanti su se tako pridružili svojim vršnjacima iz sedam država kako bi postavili novi Ginisov rekord u sinhroniziranom plesu. Nekoliko trenutaka prije tačno 12.00 sati, kada je 30.000 mladića i djevojaka zaplesalo na više od 60 lokacija, na gradskim trgovima i ulicama, u više od sedam država, sarajevskim maturantima se obratio gradonačelnik Behmen: „Uvjeren sam da ćete i ovog maja, zajedno sa svojim vršnjacima iz sedam evropskih država, otplesati svoj maturski ples i tako preći granicu koja će vas uvesti u Ginisovu knjigu rekorda.

Vjerujem da ćete za nekoliko minuta postati šampioni i tako predstaviti ne samo dio planetarne mladosti, već i svoje Sarajevo i svoju državu Bosnu i Hercegovinu.

Vjerujem da ćete uz Štrausov kvadrilo izvesti prve plesne korake i time savladati jedno i ući u novo poglavlje svog života.

Kao gradonačelnik, ali i vaš sugrađanin, počašćen sam što sa ovog mjesta mogu da pozdravim mladost i ljepotu našeg Sarajeva, uz iskrene želje da dosanjate svoje snove, i da budete zdravi, vedri i uspješni!

Uz poruku i zakletvu o nenasilju, što bi i trebala biti poruka sa ove smotre mladosti, zaplešimo!“

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću