Gradonačelnik Alija Behmen danas je u Titovoj ulici otvorio obnovljenu knjižaru "Svjetlost", koja baštini više od šest decenija dugu tradiciju izdavaštva u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. "Ova knjižara je bila polazna stanica s koje je prije 64 godine preduzeće \’Svjetlost\’, a potom \’Svjetlostkomerc\’, krenulo u svoju blistavu ekspanziju, razvijajući se u renomiranu bh. izdavačku, štamparsku i knjižarsku kuću."

Putem ovog preduzeća mnogi autori sa ovih prostora ušli su u evropsku i svjetsku književnu kulturnu zajednicu – istaknuo je gradonačelnik te uputio iskrene čestitke menadžmentu i uposlenicima "Svjetlostkomerca" i knjižare u Titovoj ulici sa željom za što više naslova, tiraža, promocija, književnih večeri i čitalaca.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju, te kazao da će nastaviti posjećivati ovu knjižaru jer su "knjige najfinija hrana za dušu".
 
Generalni direktor "Svjetlostkomerca" d.d. Ešef Forto je rekao da je prije agresije na naš grad ovo preduzeće imalo više od 15.000 naslova, s tiražom od više od 188 miliona primjeraka i mrežom od 72 knjižare.

– Danas "Svjetlostkomerc" ima 17 knjižara u FBiH, i ponovo preuzima vodeće mjesto u ovoj djelatnosti. Nakon nekoliko godina poslovanja s gubitkom, prvi put prošlu 2008. završavamo pozitivno. S ponosom danas otvaramo obnovljenu i moderno koncipiranu knjižaru, našu popularnu "Jedinicu" u kojoj će se naći najznačajnija izdavačka produkcija bh.
izdavača i autora, aktuelna izdanja iz Hrvatske i Srbije, te strane knjige i časopisi – istaknuo je Forto.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva