Otkrivanjem kamenog bloka ispred Filozofskog fakulteta, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uz prisustvo visokih zvanica Federacije BiH, Kantona i Grada Sarajeva, danas je ozvaničio početak radova na izradi replike najpoznatijeg i najljepše ukrašenog stećka kod nas – zgošćanskog stećka. „Podržavši ovaj projekat sa 60.000 KM, Grad Sarajevo želi pobuditi i probuditi našu svijest o potrebi očuvanja stećaka od daljeg propadanja kao jednog od najznačajnijih spomenika kulturne i duhovne baštine BiH, potom doprinijeti očuvanju jedinstvenosti stećaka kao kulturnog fenomena koji prema evropskim i svjetskim kriterijima predstavljaju unikat i raritet ovog prostora“, istaknuo je Behmen.

Gradonačelnik je naglasio da bh. prijestolnica, također, nastoji dati svoj udio kampanji uvrštavanja stećaka na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, povodom zajedničke nominacije BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. „Cilj nam je još više unaprijediti turističku ponudu grada kao i njegovo brendiranje, kako bi Sarajevo učinili privlačnom i atraktivnom turističkom destinacijom“, istaknuo je gradonačelnik i dodao da je izrada ove replike potvrđena i Odlukom o podizanju spomenika od značaja za Grad Sarajevo, na 31. sjednici Gradskog vijeća, održanoj u julu ove godine.

Postavljanje replike zgošćanskog stećka, nakon završetka radova, ispred zgrade Zajedničkih institucija BiH, po Behmenu trebala bi prenijeti i svojevrsnu poruku – poruku opstojnosti BiH na ovim prostorima.

Ferid Sokolović, predsjednik Udruženja za kulturno naslijeđe “Art Sef”, koji je ujedno autor i lider ovog projekta, je kazao da izrada ove replike predstavlja segment projekta „Tajna zgošćanskog stećka“. „Prošle godine provedeno je opsežno multidisciplinarno istraživanje lokaliteta Donja Zgošća kod Kaknja, pri čemu su arheološki, antropološki, nalazi na DNA i nalazi na starost kostiju potvrdili dugo prisutnu pretpostavku da su to grobovi bosanskih banova, najvjerovatnije Kotromanića. Tokom trajanja izrade replike zgošćanskog sljemenjaka ispred Filozofskog fakulteta, javnosti će biti prezentirana otkrića i saznanja do kojih se došlo kroz projekat „Tajna zgošćanskih stećaka“, istaknuo je Sokolović.

Prof. dr. Dubravko Lovrenović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH rekao je da je između 70.000 stećaka, (od čega 60.000 ih je samo na tlu BiH), za izradu replike izabran najreprezentativniji, najljepše dekorisan primjerak sa fascinantnom težinom od 14 tona. „Radi se o kulturološkom projektu koji može pozitivno uticati na BiH, kao i na kampanju uvrštavanja stećaka na UNESCO-ovu listu svjetske baštine“, naglasio je Lovrenović, te se zahvalio gradonačelniku Behmenu i Gradu Sarajevu što su podržali ovaj projekat.

Izrada replike trajat će 45 dana, radove će izvoditi kipari Stijepo Gavrić i Nihad Kovačević, a građanke, građani i gosti grada bit će u prilici da posvjedoče klesanju zgošćanskog stećka javno, a organizovane grupe učenika i studenata da se kroz predavanja upoznaju sa projektom i stećcima.
Inače, original zgošćanskog stećka – sljemenjaka, koji je pronađen na lokaciji Donje Zgošće kod Kaknja, u vrijeme austrougarske, prenesen je u botanički vrt Zemaljskog muzeja, gdje je i danas izložen.