Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen večeras je ozvaničio završetak projekta iluminacije mosta Ćumurija, čiju je realizaciju finansirao Grad Sarajevo sa 80.000 KM. „Time je uspješno realiziran projekat iluminacije 8 mostova na Miljacki, na potezu Šeher-ćehajina ćuprija i Most Suade i Olge (izuzev mosta Skenderija na kojem će se raditi rasvjeta u narednom periodu)“ najavio je gradonačelnik Behmen. Svečanosti održanoj na mostu Ćumurija prisustvovali su zamjenici gradonačelnika Miroslav Živanović, Igor Kamočaji, predsjedavajući Gradskog vijeća Željko Ler, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, te predstavnici izvođača radova firmi "Testing-elektro" d.o.o Sarajevo i „Neimari“ d.o.o. Sarajevo.

Načelnik Općine Stari Grad pohvalio je ovaj projekat Grada Sarajeva, te najavio rekonstrukciju Carevog mosta u skorijem periodu.

Iluminacija i ovog mosta je bazirana na upotrebi nove tehnologije (linearne LED svjetiljke), koja osigurava da rasvjeta bude neupadljiva, dugotrajna i energetski efikasna, a pri tome sa visokim nivoom iluminacije. Unošenje boje u iluminaciju daje novi izgled mostu i pojačava vizuelni doživljaj forme. Siluetu mosta naglašava dizajnirani linearni RGB LED sakriven u nosivoj konstrukciji. Boju i intenzitet je moguće programirati, tako da nosiva konstrukcija mijenja boju. Osvjetljenje ograde pomoću LED svjetiljki kompletira noćnu formu mosta, koja će dominirati prostorom i povezati desnu obalu Miljacke sa parkom Atmejdan na lijevoj obali.

Prije iluminacije je izvršena neophodna sanacija rešetkastih nosača Ćumurija mosta sa pjeskarenjem i ponovnim bojenjem cijele željezne konstrukcije mosta. Autor Projekta rasvjete mosta Ćumurija je Srđa Hrisafović.