Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Nenadom Markovićem primio je danas ambasadora Arapske Republike Egipat u BiH, Nj.E. Ahmeda El Sayeda Khattaba, koji im je čestitao na imenovanju. Tokom prijema razgovaralo se o aktiviranju Sporazuma o saradnji između Sarajeva i Kaira, koji su ova dva grada sklopila u novembru 2006.godine.

– Zakonski okvir ovog sporazuma, te bliske historijske i prijateljske veze između naših naroda, dobra su podloga za konkretiziranje različitih vidova zajedničke saradnje Kaira i Sarajeva. Grad Kairo svojim iskustvom i sufinansiranjem može doprinijeti realizaciji projekata iz oblasti komunalne infrastrukture i saobraćaja u bh. prijestolnici – istaknuo je ambasador Khattab, te podsjetio i na pomoć Egipta pri stipendiranju bh. studenata na Univerzitetu Al-Azhar.

Ambasador Khattab očekuje da se gradonačelnik Behmen sastane s predstavnicima trgovinske, naučne i tehničke delegacije iz Egipta koja uskoro treba da posjeti Sarajevo, te da se tom prilikom kandidiraju određeni razvojni gradski projekti.

Gradonačelnik Behmen je zahvalio ambasadoru na interesu za Sarajevo i BiH, te izrazio svoje uvjerenje u unapređenje prijateljskih veza ovih dvaju gradova. Sagovornici današnjeg susreta očekuju i uzajamne posjete gradonačelnika bh. i egipatske prijestolonice, kako bi dogovorili i druge oblike buduće zajedničke saradnje u cilju poboljšanja kvaliteta života.
 
Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva