Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Slobodanom Neškovićem primio je danas ambasadoricu Republike Francuske u BiH Nj.E. Maryse Berniau, koja im je čestitala na imenovanju. Gradonačelnik Behmen je ambasadoricu Berniau detaljno upoznao s pravnim položajem Grada Sarajeva.

– Bit ćemo ekcesno ustrajni kad je riječ o definiranju statusa Grada Sarajeva kao glavnog grada sa svim nadležnostima i izvorima finansiranja koje mu i prema Statutu i Zakonu o prinicipima lokalne samouprave pripadaju. Na to nas obavezuju i građani Sarajeva koji su natpolovičnom većinom odlučili da ova građanska politička opcija vodi ovaj grad – kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je također dodao da Grad očekuje veći stepen saradnje na kulturnom nivou i stručnu pomoć u borbi protiv aktuelnog problema – maloljetničke delikvencije.

– Mojoj zemlji je stalo da ovo bude grad harmonije i prosperiteta – kazala je ambasadorica Berniau, te iskazala spremnost za podršku razvojnim gradskim projektima u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Ujedno je pozvala novu gradsku administraciju da svojim učešćem doprinese Danima frankofonije, koji će se održati u drugoj polovini marta, i već tradicionalnim Evropskim književnim susretima, planiranim za maj ove godine.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva