Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem, i predsjednikom Izvršnog odbora za kandidaturu Grada Sarajeva za Еvropsku prijestolnicu kulture 2014. Ibrahimom  Spahićem primio je danas Pierra Mirela, direktora za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, i Jurgisa Vilcinskasa, šefa Odjela za evropske i ekonomske integracije u Delegaciji Evropske unije. Gradonačelnik Behmen istaknuo je da je „2014 godina simbolična za grad Sarajevo, Evropu i svijet jer se te godine obilježava stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, 30. godišnjica Zimskih olimpijskih igara i 30. godišnjica Festivala Sarajevska zima.

Zato je Gradsko vijeće 2008. usvojilo Odluku o kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture. Rezolucija Evropskog parlamenta u maju ove godine kojom se poziva Vijeće Evrope da Sarajevu izuzetno dodijeli titulu Evropska prijestolnica kulture 2014., bila je potvrda našeg opredjeljenja i truda za realizaciju ovog projekta. To je prepoznato i kod 34 evropska i svjetska grada, mnogih asocijacija i organizacija kulture i posebno regije jugoistočne Evrope, umjetnika i intelektualaca iz svijeta, čime je i Evropski parlament dobio podršku za viziju nove Evrope“.

Predsjednik Odbora Spahić naglasio je da je nominacija Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture od strane Evropskog parlamenta podržana na način koji potvrđuje da je Sarajevo kulturni kapital Evrope. Spahić je predstavio ključne projekte za 2014. godinu. Posebno je naglasio da se ti projekti zasnivaju na najznačajnijim programima kulturnih institucija BiH, međunarodne saradnje sa gradovima, festivalima i institucijama Evrope i svijeta. „U ovom trenutku važno je istaknuti da je program pod radnim nazivom \’Mir, umjetnost, sloboda\’ u fazi koja podrazumijeva odgovarajuću saradnju sa Evropskom komisijom. Nužno je da sa evropskim institucijama osiguramo implementaciju Rezolucije Evropskog parlamenta koja je izraz volje evropskog građanstva“, istaknuo je Spahić.

 „Cijenimo vašu namjeru da slavite grad različitosti, i to je važna poruka Evropi i svijetu“, kazao je Mirel, te dodao da je Evropska komisija voljna i spremna da pomogne finansijski i na svaki drugi način kulturne manifestacije koje će Grad Sarajevo, pored redovnih festivala, održati te simbolične 2014. godine. Mirel je iskazao spremnost da bude portparol Sarajeva u Briselu.

Gradonačelnik Behmen je i ovom prilikom zahvalio Evropskoj uniji na dosadašnjoj podršci posebno u projektima obnove sarajevske Vijećnice i trebevićke žičare, dva značajna simbola grada Sarajeva.