Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem primio je danas prof. Irshad Manji, svjetski poznatu kanadsku autoricu, istaknutog borca za ljudska prava, profesoricu na New York Univerzitetu, dobitnicu Emmy nagrade, te direktoricu Moral Courage Project, Projekta, koja u organizaciji NVO Gariwo boravi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji od 21. do 28. aprila 2012. godine. Gradonačelnik Behmen je istakao da posjeta prof. Manji za Sarajevo predstavlja ogromnu čast. “Čovjekoljublje i moralna hrabrost koje zagovarate i svojom knjigom i uopće svojim radom i djelovanjem, su vrijednosti koje nastojimo promovisati u našem gradu i zemlji. Izuzetno sam ponosan na Nagradu za građansku hrabrost „Duško Kondor“ koja je ove godine dodijeljena građanima Sarajeva koji su živjeli, bili ranjeni, ubijeni i umrli u Sarajevu za vrijeme opsade“, naglasio je Behmen te se zahvalio NVO „Gariwo“ koja je omogućila posjetu prof. Irshad Manji našem gradu.

Na press konferenciji održanoj nakon prijema, zamjenik gradonačelnika Živanović je istaknuo da posjeta prof. Manji doprinosi našim nastojanjima da Sarajevo postane prostor u kojem će se promovisati moralna i građanska hrabrost, zajedništvo, pluralizam i otvoreni dijalog zbog svega što nam se dogodilo u historiji.

Svetlana Broz, predsjednica NVO „Gariwo“ je kazala da je najnovija knjiga prof. Irshad Manji pod nazivom Allah, sloboda i ljubav, 15-ta po redu knjiga o građanskoj hrabrosti, koju je preveo i objavio „Gariwo“ u svojoj ediciji „Pitanje svih pitanja“. „Knjiga je objavljene u Kanadi i USA prije šest mjeseci i bila je treća po čitanosti u Kanadi nakon samo dva mjeseca od objavljivanja. Prof. Manji posljednje četiri godine je posvetila Projektu moralna hrabrost na njujorškom univerzitetu što je sinonim za građansku hrabrost“, istaknula je dr. Broz, te najavila promociju knjige Allah, sloboda i ljubav večeras u velikom amfiteatru u UNITIC-u u 19.30 sati.

Prof. Irshad Manji svjetsku slavu postigla je svojom prvom knjigom “Nevolje sa islamom danas”, prevedenom na više od 30 jezika, u kojoj pokušava pomiriti vjeru u Allaha i ljubav prema slobodi pozivajući se na reformu islama. “Knjiga je provokativnog naziva, zbog kojeg sam dobila dosta poruka mržnje i prijetnje smrću, ali istovremeno i poruke u kojima mi poručuju da milioni njih osjećaju isto što i ja govorim, ali nemaju snage to da izraze. Onda sam shvatila da to nije samo pitanje islama, već potrebne hrabrosti ljudskih bića u čitavom svijetu”.

Svojom drugom, najnovijom knjigom “Allah, sloboda, ljubav” poziva sve ljude, bez obzira na vjeroispovijest, da mržnji, strahu i netoleranciji suprotstave hrabrost, moralnu čvrstinu i univerzalne ljudske vrijednosti. “Projekat moralna hrabrost koji sam pokrenula na njujorškom fakultetu, obučava mlade ljude da govore istinu liderima unutar svojih zajednica iako znaju da mogu dobiti  bolan uzvratni udarac. To je teška borba koju mladi ljudi trebaju povesti, kako se ne bi kretali u krugu gdje jedna dogma zamjenjuje drugu”, istaknula je prof. Manji.