Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem primio je danas u Gradskoj upravi u nastupnu posjetu šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije ambasadora Petera Sorensena. Poželjevši mu srdačnu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad i uspješnu misiju, gradonačelnik je ambasadora Sorensena upoznao sa ključnim aktivnostima i projektima Grada Sarajeva.

„Moj program je zasnovan na ideji vraćanja identiteta gradu Sarajevu. U tom smislu pred Ustavnim sudom FBiH pokrenuli smo i dobili zahtjev za vraćanje prava Gradu na lokalnu samoupravu u pogledu imovine, određenih nadležnosti i prihoda. Međutim, ne čekajući da se cijeli taj kompleksni proces okonča, mi smo se usmjerili na izražen odnos prema građanima i nevladinom sektoru“, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Behmen.

Gradonačelnik Sarajeva i ovom prilikom je zahvalio Evropskoj uniji na dosadašnjoj finansijskoj podršci, posebno u projektima obnove sarajevske Vijećnice i trebevićke žičare.

„Zahvaljujući našim naporima ali i podršci brojnih prijatelja, zemalja i gradova, među kojima je svakako i Evropska unija, ova dva simbola Sarajeva vrlo brzo će mu biti vraćena u novom, obnovljenom sjaju“, dodao je gradonačelnik Behmen. 

Tokom današnjeg susreta u Gradskoj upravi spomenuta je i kandidatura Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine.