Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem i sekretarom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Srbije u BiH NJ.E. Ninoslava Stojadinovića,  kojem je poželio uspješan diplomatski mandat u našoj zemlji. „Imamo puno razloga i neograničene mogućnosti  i prednosti  da saradnju Sarajeva sa Beogradom još više unaprijedimo i intenziviramo na polju kulture, obrazovanja, sporta a posebno u oblasti privrede, infrastrukture i drugih aktivnosti koje su od životnog značaja i interesa za građane naša dva grada“, istaknuo je Behmen.

Gradonačelnik je ovom prilikom podcrtao značaj održavanja manifestacije „Dani Sarajeva u Beogradu“ ukazavši na mogućnost skore organizacije „Dana Beograda u Sarajevu“.

„Zahvaljujemo na podršci Beograda kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014., kao i na podršci Beograda i OK Srbije Sarajevu i Istočnom Sarajevu kandidaturi za organizaciju Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade“, kazao je Behmen te dodao da je i Grad Sarajevo pružio podršku Beogradu u kandidaturi za Evropsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Prema Behmenovim riječima, gradske uprave Sarajeva i Beograda su glavni “krivci” što je posljednjih godina došlo do međusobne pozorišne razmjene između beogradskog Ateljea 212 i Jugoslovenskog narodnog pozorišta sa sarajevskim Kamernim teatrom 55 i Narodnim pozorištem.

Ambasador Stojadinović i gradonačelnik Behmen su tokom današnjeg susreta ocijenili da razmjena iskustava i novih ideja u međusobnoj komunikaciji mogu značajno doprinijeti na putu Srbije i BiH ka Evropskoj uniji.