Svečanom akademijom Olimpijskog komiteta BiH, Grada Sarajeva i kompanije ZOI \’84 večeras je u Olimpijskom muzeju obilježena 29. godišnjica 14.  zimskih olimpijskih igara Sarajevo \’84. Gradonačelnik Alija Behmen kazao je da mnogo veći i mnogoljudniji gradovi u svijetu od Sarajeva nemaju svoju olimpijadu.  „U ličnoj  karti ovog grada pisat će se dvije olimpijade, prva prava olimpijada 1984. i olimpijada mladih,  koja će se održati 2017. Zbog te činjenice naš grad ima privilegiju da se nalazi u malobrojnom društvu odabranih. Naše zadovoljstvo je veće obzirom na činjenicu da su Sarajevo i Istočno Sarajevo proglašeni za domaćina EYOWF-a, 2017. godine“, kazao je Behmen te dodao da se dobivanjem ove organizacije  BiH i čitava regija vraća u epicentar zanimanja svjetske javnosti. „Sarajevo će tako po drugi put u historiji zapaliti olimpijski plamen, oko kojeg će se okupiti oko 1.500 sportista iz više od 40 evropskih zemalja", istakao je Behmen.

Predsjednik OK BiH Siniša Kisić prisutne je podsjetio na dane kada je Sarajevo, BiH i bivša država bila svjetska prijestolnica sporta, kulture, ekonomije, politike, duhovnosti, gostoljubivosti, raspjevane i razigrane mladosti i ponosa.

  „Danas kao i svih proteklih godina obilježavamo ovaj značajan  događaj i podsjećamo se na one divne dane iz davne 1984. godine. Naše podsjećanje na ZOI su promocija pozitivnih tekovina olimpijskih igra i olimpijskih vrijednosti“, naglasio je Kisić.

 Na 14. ZOI u Sarajevu učestvovalo je 1.450 sportista iz 49 zemalja, a sa igara je izvještavalo više od 4.500 novinara. Nakon igara u Sarajevu je, uz prelijepe olimpijske objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih komfornih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.

 

Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na TV prenos. Ukupno je prodato 250.000 ulaznica, a samo u inostranstvu 200.000, dok su TV prenose sarajevske "bijele olimpijade" pratile dvije milijarde ljudi.

 Izvor: FENA / Odjeljenje za odnose s javnošću