Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, ugostio je danas gradonačelnicu švedskog grada Umea, Tamaru Špirić, koja je  porijeklom iz Sarajeva. Inače, Grad Umea je nominovan za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, za koju se i Grad Sarajevo kandidovao. Gradonačelnica Špirić izrazila je želju da grad Umea sa svojim programom učestvuje sljedeće godine na Sarajevskoj zimi, te iskazala interesovanje za uspostavljenjem saradnje sa čelnicima Grada Sarajeva u cilju realizacije  projekta koji Grad Umea želi ostvariti sa gradovima Sarajevom, Beogradom i Zagrebom.

„Ideja je da simfonijski orkestri ova četiri grada 2015. godine  predstave svoje izvedbe u zajedničkom programu koji bi bio medijski propraćen“, istakla je Špirić, te dodala da je Evropska zajednica ponudila finansijsku podršku u realizaciji ovog projekta. „Bila bi mi čast i ogromno zadovoljstvo da prihvatite ovaj vid saradnje, s obzirom da je Sarajevo evropski most kultura 2014.“, naglasila je Špirić.

Gradonačelnik Behmen kazao je kako 2014. godina ima posebnu važnost, jer će se tada navršiti niz značajnih godišnjica događaja, od kojih su neki obilježili ne samo bosanskohercegovačku historiju, nego su imali značajnog uticaja na historiju Evrope i cijeloga svijeta.

 „Republika Francuska je prva evropska država koja je pokrenula projekat za obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, te je u skladu s tim osnovala grupu od javnog interesa nazvanu \’Misija za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata 1914.-2014.\’  Sljedeća obljetnica je šezdeset godina od usvajanja Evropske konvencije o kulturi, zatim, trideset godina od održavanja XIY Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984., te obilježavanje trideset godina postojanja festivala \’Sarajevska zima\’“, kazao je Behmen te izrazio zadovoljstvo što je Sarajevu ponuđena mogućnost da učestvuje i u ovako velikom projektu kao što je izvedba četiri simfonijska orkestra 2015. godine.