Prvi međunarodni plesni seminar u BiH pod nazivom „Sarajevska spika 2013“ održat će se od 08. do 10.02.2013 na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti u organizaciji Udruženja umjetnika „Bellarte“. Počasni pokrovitelj ovog događaja  je Grad Sarajevo, a podržali su ga i Internacionalni teatarski festival MESS i Francuski institut u BiH. Tim povodom, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa svojim saradnicima danas je upriličio prijem dobrodošlice za predavački tim ovog seminara, na čelu sa Aleksandrom Josipovićem, renomiranim francuskim umjetnikom i asistentom jednog od vodećih ljudi svjetskog plesa prof.dr. Ruud-a Vermeij-a.

Seminar  pod motom „Budi svoj i nađi svoju spiku“ je edukativno-umjetnički projekat koji za cilj ima edukaciju i emancipaciju u domenu plesa i pokreta. Predavački tim čine: Aleksandar Josipović (Francuska), Sanja Burić (BiH), Alma Ferović (BiH), Aleksandar Bibanović (Belgija), te Tijana Milosavljević (Srbija). Seminarska edukacija će se završiti javnom prezentacijom svih učesnika, dodjelom certifikata i promocijom knjige o plesu.
 
Gradonačelnik Behmen poželio je  uspješan rad učesnicima Seminara, te kazao kako Grad Sarajevo podržava manifestacije i institucije kulture kad god to  može.

„Sarajevo Film Festival, „Teatar Fest“, "Baščaršijske noći", "JAZZFEST", "MESS", Balet Fest i drugi, pripadaju manifestacijama od posebnog značaja za Grad Sarajevo iz oblasti kulture“, kazao je Behmen, izrazivši želju i nadu da se i Međunarodni plesni seminar „Sarajevska spika 2013“, uvrsti u ovu kategoriju u narednim godinama.

 

Prema riječima Jelene Milosavljević, balerine i organizatorice „Sarajevske spike 2013“, Sarajevo će 8. februara ugostiti mlade ljude, plesače i umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Polaznici seminara će pohađati plesne časove različitih plesnih stilova i formi, bavit će se performansom, muzičkim teatrom, kvalitetom pokreta i improvizacijom.

„Trećeg dana Seminara na programu su plesne radionice i predavanja za osobe sa invaliditetom koje nemaju baš čestu priliku biti dio kulturno- društvenih događanja i učestvovati u istim“, naglasila je Milosavljević.

Aleksandar Josipović kazao je kako je ovaj seminar spoj teorije i prakse u kombinaciji izazovnih časova plesa, glume i glasa kroz pokret.