Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je pismo ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću i ministru pravde BiH Bariši Čolaku, u kojem je zatražio da se, u ime građana Sarajeva, državni organi odlučnije angažiraju u postupku izručenja Veselina Vlahovića pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.  Žrtve koje su tokom rata podnijeli građani Sarajeva zaslužuju snažniji angažman u ovom slučaju i bila bi istinska sramota da i pored težine optužbi Vlahović bude izručen nekoj drugoj zemlji u regionu.

Kao što je poznato, prošlo je devetnaest dana otkako je španska policija uhapsila Veselina Vlahovića, osumnjičenog za kršenja međunarodnog prava, ubijanja, mučenja, nečovječno postupanje, silovanje, uzimanje talaca, kolektivno kažnjavanje, protivzakonito zatvaranje i pljačku tokom 1992. i 1993. godine u Sarajevu.

Stoga, gradonačelnik Behmen poziva da čim prije Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo pravde BiH poduzmu sve potrebne mjere, uključujući i angažiranje advokata  u Kraljevini Španiji, koji će zastupati interese Vlahovićevih istinskih žrtava – građana Sarajeva. Svaki drugi ishod bi bio poraz države Bosne i Hercegovine i šamar žrtvama.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću