Nakon danas održanog bilateralnog sastanka sa dogradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i premijerom KS Elmedinom Konakovićem koji je održan u Vijećnici, gradonačelnik Istanbula, Kadir Topbas je u izjavi za medije najavio podršku projektu Bijele tabije, te rješavanje problema pitke vode i saobraćaja u Sarajevu. „Veza između Sarajeva i Istanbula je srdačna i topla i trudit ćemo se da nastavimo saradnju između ova dva pobratimska grada”, istakao je Topbas, te dodao da je ovo uzvratna posjeta pobratimskom gradu čija je delegacija jedna od prvih koja je posjetila Istanbul nakon nemilih događaja 15. jula, pokušaja državnog udara.

Zamjenik gradonačelnika Skaka potvrdio je dobre i kvalitetne odnose ova dva grada ističući da će u budućnosti sarađivati u oblasti rekonstrukcije Bijele tabije te razvoju turizma.


„Grupa stručnjaka iz Istanbula u narednom periodu doći će da pogleda arheološku iskopinu Bijele tabije, te ćemo zajedno sa administracijom Grada Istanbula ući u realizaciju ovog projekta koji je izuzetno značajan za Grad Sarajevo”, kazao je Skaka.


Premijer Konaković je kazao da je Turska najbrže rastuća ekonomija u svijetu i da je u posljednjih deset godina postala jedna od svjetskih sila. Između ostalog, Konaković je najavio saradnju ova dva grada u mnogim poljima, među kojima s najbitnija, turizam i obrazovanje.