Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić upriličio je danas prijem za nobelovca Muhammeda Yunusa, bankara i utemeljitelja društveno odgovornog poslovanja. Prijemu su nazočili i Abdul Aziz Al-Mutairi, generalni direktor Centennial fonda iz Saudijske Arabije i Amer Bukvić, direktor BBI banke. „Vaša djelatnost je veoma značajna s obzirom da je danas svijet duboko podijeljen na bogate i siromašne. Bosna i Hercegovina je 80-tih godina bila bogata zemlja; bili smo socijalno društvo sa socijalnim mehanizmima zaštite naših građana. Nakon agresije na BiH 90-tih godina, u kojoj je razorena gospodarska, komunalna i urbana infrastruktura, naša zemlja je postala siromašna. Nažalost, danas joj je nametnut liberalni nekontrolirani kapitalizam i u njoj dvije trećine njenog stanovništva je u stanju socijalne potrebe“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.

Gradonačelnik je dodao da sustav mikrokreditiranja, koji je uspostavio nobelovac i „bankar siromašnih“, kako Muhammeda Yunusa često nazivaju, može biti veoma zanimljiv mladim kreativnim obrazovanim ljudima u Bosni i Hercegovini, koji su spremni da pokrenu biznis.

[WPIMPINLINE:9825.jpg]

Nobelovac Yunus je kazao da „sve što je radio nije u duhu akademskog istraživanja već u duhu praktičnog pokušaja da kao pojedinac pomogne onima kojima su financijska sredstva doista potrebna za svakodnevni život“.

„Cilj je da ljudima ukažemo na njihov talent, kreativnost, na mogućnost da mogu postati poduzetnici, koji će živjeti od svog rada“, istaknuo je Yunus.

[WPIMPINLINE:9826.jpg]

Direktor Bukvić je dodao da je BBI banka s nobelovcem Yunusom i Centennial fondom potpisala Memorandum o uzajamnoj suradnji. Ovaj projekt podrazumijeva mikrofinanciranje u smislu kreiranja poduzetnika, a pogotovo među mladim ljudima u BiH kako bi pokrenuli i razvili samoodrživi biznis.