Prije dva dana započeti su radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze, od pijace Heco (Bulevar Meše Selimovića) do mosta na Otoci, na području općine Novi Grad, u dužini 2,12 kilometra, Tim povodom, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj, direktor KJKP „Rad” Selim Babić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad, Edina Gabela obišli su danas gradilište i time ozvaničili početak radova.

„Konačno smo dočekali ovaj dan. Pored Grada Sarajeva, koji je inicirao izgradnju biciklističke sraze, ovaj kapitalni gradski projekat su podržali Vlada KS, tačnije Ministarstvo saobraćaja, načelnici tri gradske općine kroz koje će prolaziti staza, Direkcija za ceste KS koja će zajedno s Gradom po pola finansirati ovaj projekat, te izvođač radova KJKP "Rad“, istaknuo je Komšić.

Kako bi dobio kvalitetnu biciklističku stazu, projektovanu i izgrađenu po evropskim standardima, Grad je prema riječima gradonačelnika Komšića, angažirao Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo. Institut je izradio Idejni i Izvedbeni (Glavni) projekat, koji po prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu.

Predsjevajuća OV-a Novi Grad Edina Gabela je izjavila da će Općina Novi Grad maksimalno doprinijeti realizaciji ovoga projekta: „Izgradit ćemo dva odmorišta duž staze koja će prolaziti kroz našu općinu“, istaknula je Gabela.

„Radujemo se saradnji s Gradskom upravom na ovom projektu. Ukupna dužina staze, koja će se graditi fazno, je oko sedam km i prolazit će kroz tri općine: Novi Grad – Novo Sarajevo – Centar“, kazao je direktor Direkcije za puteve KS.