Na poziv organizatora kineske strane gradonačelnik Ivo Komšić, zajedno sa načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem, ispred delegacije grada Sarajeva prisustvuje drugoj Konferenciji lidera Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe koja se održava 28. i 29. augusta u Pragu (Češka Republika). Pored predstavnika grada Sarajeva na Konferenciji će uzeti učešće i predstavnici ostalih nivoa vlasti u BiH.

Organizatori spomenute konferencije su Sekretarijat za saradnju između Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Europe, Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike i Asocijacija za prijateljstvo između Češke Republike i Narodne Republike Kine. Sa kineske strane, na skupu će učestvovati 15 delegacija, na nivou provincija, oblasti i gradova, uključujući i Peking. Prisustvovat će i zamjenik ministra vanjskih poslova i generalni sekretar Sekretarijata za saradnju između Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Europe Wang Chao. Sa češke strane, Konferenciji će prisustvovati predsjednik države, premijer, predsjednik parlamenta, ministra unutrašnjih poslova, ministar za industriju i trgovinu i 12 guvernera pokrajina.

Gradonačelnik Sarajeva je u julu prošle godine prisustvovao prvoj Konferenciji lidera Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe koja je bila okupila više od 70 delegacija sa preko 600 preduzeća, a koja je na temelju pozitivnih iskustava stvorila kvalitetan osnov za intenziviranje konstruktivne međusobne saradnje u oblasti investicija i trgovine između Kine i zemalja centralne i istočne Europe.

Tema Konferencije je saradnja na lokalnoj razini kao važnom pokretaču za saradnju između Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Europe. Za vrijeme trajanja Konferencije planirano je i održavanje Foruma o kineskim ulaganjima.

Ceremonija otvaranja Konferencija bit će upriličena u reprezentativnim prostorijama Praškog dvorca, na kojoj će se eminentnim zvanicama obratiti Premijer Češke Republike, šef oficijelne delegacije Narodne Republike Kine, kao i predstavnici zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine. Delegaciji će se u toku trajanja Konferencije u svojstvu domaćina obratiti i Predsjednik Češke Republike, šef službene kineske vlade, predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike. Po završetku svečanih obraćanja bit će potpisan „Memorandum o podršci osnivanja Udruženja guvernera provincija NRK i predstavnika regije zemalja srednje i istočne Europe“. U sklopu Konferencije održat će se sastanak lokalnih lidera-LLM Panel diskusija, Kineski investicioni forum (CIF Panel diskusija), a predviđen je i niz zajedničkim panela i bilateralnih sastanaka sa ciljem međusobnog upoznavanja i iznalaženja praktičnih modela realizacije razvojnih projekata na lokalnoj razini u oblastima od međusobnog značaja.