Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac dobila je odgovor od gradonačelnika Kijeva Leonida Chernovetskya na pismo koje mu je uputila 9. januara povodom teške situacije uzrokovane nestankom plina u Sarajevu. „Sa osjećajem velike zabrinutosti i emocija primio sam putem Vašeg pisma alarmantnu informaciju u vezi opasnih posljedica gasne krize na stanovnike Sarajeva.

Ova situacija koja se može porediti sa humanitarnom katastrofom, nažalost ne pogađa samo Sarajevo i Kiev, nego i sve stanovnike Europske regije, lišavajući ih mira, vjere u budućnost i prava da uživaju u životu. Moj aktivni građanski stav, odgovornost za povjereni i politički autoritet ne dozvoljavaju mi da stojim po strani ovog nacionalnog problema. Na putu formiranja i razvoja svoje suverenosti, Ukrajinska mlada neovisna država suočava se sa izazovima uzrokovanim vanjskim političkim faktorima. I želim Vas uvjeriti da ću učiniti sve da savladamo ove poteškoće. Kievljani me podržavaju u mojim aspiracijama i sa iskrenim simpatijama izražavaju moralnu podršku narodu prijateljskog Sarajeva. Nadam se da će situacija biti riješena u skoroj budućnosti.“, navodi se u pismu gradonačelnika Kijeva Leonida Chernovetskya.

Gradonačelnica Borovac uputila je 9. januara 2009. apel svojim kolegama, gradonačelniku Moskve Yuriu Michailovichu Luzhkovu i gradonačelniku Kijeva Leonidu Chernovetskyiju u kojem je od njih zatražila da iskoriste autoritet, te lobiraju kod nadležnih institucija Ruske Federacije i Ukrajine kako bi se što hitnije normaliziralo stanje sa isporukom plina za Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad Sarajevo.

Odgovor od gradonačelnika Moskve još nije stigao.

Izvor: Gradska služba za odnose s javnošću