Povodom osvajanja bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u atletici u Pekingu, gradonačelnik Sarajeva prof.dr. Ivo Komšić i njegov zamjenik, dr. Ranko Čović, uputili su čestitku bh. atletičaru Amelu Tuki, njegovoj porodici, rukovodstvu Atletskog saveza Bosne i Hercegovine i Atletskog kluba „Zenica“.  “Čast nam je uime građana glavnog grada Bosne i Hercegovine uputiti najiskrenije čestitke povodom osvajanja bronzane medalje bh. atletičara Amela Tuke. Amel je svojim uspjehom potvrdio veličinu izuzetnog sportiste koji zaslužuje svako poštovanje. Ovom pobjedom Amel je pokazao da Bosna i Hercegovina ima sjajne i uspješne sportiste, te poslao poruku mladim ljudima da se odlučnošću, radom i upornošću mogu postići izuzetni rezultati živeći i radeći  u svojoj domovini BiH.

U ovim trenucima dijelimo radost sa hiljadama građanima Sarajeva i drugih bh. gradova, te svim poštovaocima vrhunskih sportskih rezultata Amela Tuke, što pokazuju i građani koji su bili uz Amela i bodrili ga tokom finalne utrke“, kazali su čelnici Grada Sarajeva u svojoj čestitki.

 Gradonačelnik Komšić poručio je da zajedno sa građanima Sarajeva dijeli radost sa porodicom Tuka i Amelovim sugrađanima iz Kaknja.

 Uspjeh našeg Amela obavezuje institucije vlasti da više povedu računa o uspješnim sportistima, te da ulaganjem u sportsku infrastrukturu, mlade ljude podstaknu da se bave sportom i na taj način usmjere u pravcu zdravog odrastanja i fizičkog i mentalnog zdravlja. Grad Sarajevo je izgradnjom Olimpijskog bazena Otoka i kontinuiranom podrškom u njegovim aktivnostima, konkretnim primjerom pokazao brigu za zdravo odrastanje djece u Sarajevu.