Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović posjetili su danas lokalitet Kazana gdje su položili cvijeće i odali počast ubijenim civilima. Gradonačelnik Komšić podsjetio je da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva još 2012. donijelo Odluku da je spomen-obilježje na Kazanima od interesa za Grad, kao i odluku o mikrolokaciji gdje bi se spomenik podigao. „Sljedeći korak prema toj odluci je raspisati idejni konkurs za izradu spomen-obilježja, a nakon toga treba vidjeti kako će se finansirati njegova izgradnja. Ono što je također važno je da se uradi pristupni put do ovog mjesta”, kazao je Komšić.

Gradonačelnik je dodao da bi sve formalnosti trebale biti okončane u narednoj godini, kada bi se pristupilo izgradnji spomen-obilježja i pristupnog puta.

“U Sarajevu postoji jedna doza zida šutnje. Ali sam siguran da većina građana Sarajeva želi da se sazna istina o Kazanima”, rekao je Dunović. On je napomenuo da su na Kazanima ubijani srpski i hrvatski civili, ali da je u jednom slučaju ubijen i pripadnik Armije RBiH koji je bio Srbin.

“Mislim da Sarajevo i cijela BiH trebaju da progovore transparentnije o tome. Svakako bih pozdravio inicijativu mog prethodnika koji je sa Gradom Sarajevo inicirao da se na Kazanima izgradi spomenik”, kazao je Dunović koji dodaje da je spomenik na Kazanima obaveza i najmanje što Sarajevo treba uraditi.

Počast su odali i zamjenik gradonačelnika Ranko Čović, savjetnik gradonačelnika Nedžad Fazlija i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Sanja Lazar.