Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je s veleposlanikom SAD-a u BiH, NJ.E. Patrickom Moonom posjetio Vijećnicu, simbol ratnog stradanja Sarajeva, kako bi se veleposlanik Moon upoznao s radovima na rekonstrukciji ovog vrijednog kulturno-povijesnog spomenika u BiH. Gradonačelnik Komšić naglašava zadovoljstvo prilikom da u zgradi Vijećnice ugosti veleposlanika Moona i njegovu suprugu, jer su izrazili želju da vide aktualnu fazu obnove fokusiranu na enterijer. „Vijećnica je kao zgrada simbol Sarajeva, a bila je i simbol BiH, jer je u njoj bila smještena Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Vijećnica će sada dobiti onaj izgled koji je imala kada je napravljena, jer joj se vraća dekoracija koju je imala prije sto godina”, kazao je gradonačelnik.

Dodao  je da će i klupe u vijećničkoj sali biti obnovljene u izvornom izgledu, kao i da će jedan dio Vijećnice biti posvećen Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje će biti izložena građa koja ima muzejski karakter. Podsjetio je da će Vijećnica biti otvorena nastupom Bečke filharmonije naredne godine u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

„Tada ćemo iz Sarajeva poslati drugačije poruke nego što su poslane prije sto godina – poruke mira, te unutarnje i solidarnosti BiH sa svijetom “, zaključio je Komšić.
Veleposlanik Moon je naglasio da je njega i suprugu tijekom tri godine mandata uvijek privlačila  zgrada Vijećnice, istaknuvši želju da bude nazočan na njenom svečanom otvorenju u proljeće naredne godine.

„Veoma smo impresionirani poslovima koji se ovdje obavljaju, te vrlo pažljivim i detaljnim radom na rekonstrukciji Vijećnice u nastojanju da se ona vrati u originalno prvobitno stanje. Čestitam onima koji rade na rekonstrukciji, jer su jako pažljivi i obraćaju pozornost na svaki detalj, te insistiraju na njenoj rekonstrukciji prema originalnom izgledu”, kazao je veleposlanik Moon po završetku obilaska objekta.

Moon ističe da mu je izuzetno drago što su Europska unija i vlada Austrije bili velikodušni donatori za ovaj projekt, te ocijenio da će građanima Sarajeva i BiH biti veliko zadovoljstvo vidjeti obnovljenu Vijećnicu.

U obnovu Vijećnice do sada su uložena 22 miliona KM. U tijeku je posljednja, četvrta faza obnove u okviru koje se završavaju sve vrste instalacija te slikarske i gipsane dekoracije.

Izvor: Odjel za odnose s javnošću / FENA