Nakon održanog koncerta Bečke filharmonije u Vijećnici, bile su upriličene izjave za medije. „Sretan sam što smo dočekali dan kada su oči svijeta ponovo uprte u Sarajevo i BiH. Ali, mi ovaj put šaljemo drugačiju sliku i poruku svijetu u odnosu na one koje su do sada odlazile iz Sarajeva“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i podcrtao da je stoljeće rata ostalo iza nas, a da građani BiH žele ući u stoljeće mira. "Želimo graditi mir u svojoj zemlji i želimo da taj mir traje u Evropi i svijetu. Večerašnjim koncertom smo poslali poruke mira, solidarnosti i razumijevanja, što nam je omogućila Bečka filharmonija i druge manifestacije koje se održavaju ovih dana", kazao je Komšić.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio: „Ako se nešto dobro može izvući iz ponavljanog zla, onda je to više mudrosti i spremnosti da gradimo mir, da nakon stoljeća ratova pokušamo ostvariti stoljeće mira. Nema adekvatnijeg mjesta od Sarajeva da ujedinjeni pošaljemo planetarnu poruku mira, tolerancije, zajedničkog prožimajućeg života i poštovanja drugog i drugačijeg. Budimo glasnici stoljeća mira u Evropi i svijetu“.

Izetbegović je pozvao sve da se pomole za duše desetina miliona nedužnih ljudi stradalih u sukobima koji su obilježili 20. stoljeće. „Neka ovaj dan bude dan sjećanja na njih“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

„Zahvaljujući Bečkoj filharmoniji na fantastičnoj priredbi i doprinosu ovom projektu, šaljemo lijepe slike Sarajeva. Kažu da muzika ne poznaje granice i da se svugdje razumije. Smatram da je poslana poruka mira. Iz historije smo naučili mnogo, na tim temeljima gradimo jedinstvenu Evropu“, rekao je Heinz Fischer, predsjednik Republike Austrije.

Teška povijest Balkana, smatra Fischer, razlog je više da taj prostor brže napreduje prema trajnom miru u čemu EU igra važnu ulogu, ali doprinos treba dati svaki narod pojedinačno. Apelirao je na građane BiH da se usredotoče na suživot i zajedničke ciljeve kako bi njihova zemlja što prije postala dijelom ujedinjene Europe.