Povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, u Vijećnici je održana Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo. Akademiju je prigodnim obraćanjem otvorio gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić, koji je svim građanima i građankama grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, čestitao Dan državnosti.

Govoreći o važnosti 25. novembra kao datuma koji je obilježio prošlost, ali u velikoj mjeri odredio sadašnjost i budućnost naše domovine i države Bosne i Hercegovine, gradonačelnik je istaknuo da se ovaj historijski dan po prvi put obilježava u gradskoj Vijećnici, arhitektonskom i historijskom obilježju glavnog grada BiH i simbolu otpora, koja je nakon skoro dvije decenije obnove zasjala u svom autentičnom raskošnom izdanju.

„Ponovno rođenje Vijećnice 9. maja, na Dan Evrope i pobjede nad fašizmom, značilo je pobjedu grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Kao što je i prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a predstavljalo početak bosanskohercegovačke moderne državnosti kao ravnopravne republike unutar jugoslovenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne“, kazao je Komšić i naglasio: „Dan državnosti je  najvažniji datum za svaku državu, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu, za sve njene narode i građane, za svakog čovjeka koji je rođen ili koji će biti rođen na ovom njenom tlu. Na nama je da Bosnu i Hercegovinu izgrađujemo, podižemo i osnažimo, i kao državu i kao svoj zavičaj, i materijalno i duhovno. Na nama je da svakodnevno njegujemo i dograđujemo identitet ove zemlje po mjeri svih njenih građanki i građana“.

Historičar prof. dr. Tomislav Išek u svom obraćanju prisutnima, istaknuo je da je ZAVNOBiH 25. XI. 1943. konstituiran kao političko predstavništvo narodno-oslobodilačkog pokreta te da je dobio ulogu najvišeg organa vlasti u BiH. Prof. Išek je kazao da je odlukama ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a utvrđena posebnost BiH u dva elementa, nedjeljivost u teritorijalnom i posebnost-složenost u etničkom smislu po kojima je ostala unikatna u odnosima na sve ostale federalne jedice buduće države.

„ZAVNOBiH se konstituirao u najviše zakonodavno i državno tijelo naroda BiH. Na njegovom II zasjedanju usvojena su dokumenta koji su BiH predstavili kao slobodnu i ravnopravnu državu u okviru jugoslavenske federacije. Narodi Bosne i Hercegovine su, dakle, već tijekom NOB-e i u okvirima Drugog svjetskog rata, i formalno postali državnopravni subjekti. To su povjesne činjenice. Ostalo je historija“, rekao je Išek ističući historijsku činjenica da je BiH svoje međunarodno priznanje dobila upravo u zavnobihovskim granicama.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je mladi umjetnik Edin Talović, prošlogodišnji dobitnik priznanja Grada Sarajeva – Sarajevska pahuljica, koji je otpjevao poznatu numeru „Sarajevo ljubavi moja“.

Svečanosti je prisutvovao veliki broj bh. dužnosnika, predstavnika međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, te predstavnika vjerskog i kulturnog života u BiH.

Nakon završetka Svečane akademije, upriličen je koncert Ufuk i Bahar Dorduncu, sestara – pijanistica iz Švajcarske, turskog porijekla, kao doprinos ovoj svečanosti u Vijećnici, čiji su dolazak i nastup organizirali Ambasada i Ured za kulturu Republike Turske. Svjetski poznate turske pijanistice svirale su  Franza Schuberta i C. Debussya.