Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić učestvuje na Prvom sastanku glavnih gradova Inicijative 16+1 (Kine i CEEC) koji se održava u Sofiji, Bugarska. Konferencija je posvećena istraživanju prilika za jačanje saradnje Kine i zemalja CEEC u oblasti turizma, inovacija, prevoza, agrokulture i agrobiznisa. Gradonačelnik Komšić imao je zapaženo izlaganje i prezentaciju o turističkoj ponudi i potencijalima grada Sarajeva. Učesnike je pozvao da pristupe kreiranju zajedničkog europskog turističkog proizvoda ili ponude od koje će prihodovati sve zemlje članice.

Komšić je nakon izlaganja primio poziv da Sarajevo pristupi World Tourism Cities Federation (WTCF) koja okuplja 172 člana, od čega 117 gradova i 57 institucija širom svijeta, kao što su svjetski poznati turističke agencije, medijske organizacije, zračne luke, avio kompanije, hotelske grupe, financijske tvrtke i druge turističke institucije.

Za sutra je planiran bilateralni sastanak sa gradonačelnicom Sofije Yordankom Fandakovom, na kojem će se razgovarati i o mogućnostima uspostave formalne saradnje između dva grada u oblastima od interesa.

Tokom Konferencije gradonačelnik Sarajeva susreo se sa gradonačelnicima regije, između ostalog i Beograda, Sinišom Malijem koji je uputio poziv gradonačelniku Komšiću za posjet Beogradu i razmatranju saradnje dva grada.