Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, danas je u Umjetničkoj galeriji BiH, otvorio izložbu \’\’Dostojanstvo čovječanstva\’\’. Ova izložba je zajednički projekat bečkog muzeja \’\’MUSA\’\’, Umjetničke galerije BiH i Kuće umjetnosti iz Brna. \’\’Ova izložba simbolizira naš grad i naše građane, jer njihovo dostojanstvo gaženo je stotinu godina. Uprkos tome, oni su ostali uspravni i sačuvali to svoje dostojanstvo. Zajednička izložba Sarajeva, Beča i Brna potvrđuje naše opredjeljenje za mirom i dijalogom. Ona nam također pokazuje i načine gubitka ljudskog dostojanstva u svakodnevnom životu, ali nam nudi i rješenja i strategije kako sačuvati ovaj univerzalni humanistički princip\’\’, kazao je Komšić.

Dr. Andreas Mailath-Pokorny, rukovodeći član Vlade gradskog senata Grada Beča, za sektor kulture i nauke, u ime Grada Beča, obratio se prisutnima.

Građani i gosti Sarajeva izložbu će moći pogledati do 2. augusta. Nakon Sarajeva izložba se seli u Brno, gdje će za posjetioce biti otvorena na jesen 2014. godine.