Gradonačelnik Sarajeva, prof.dr. Ivo Komšić, otvorio je večeras u Vijećnici izložbu „Stara sarajevska čaršija 1949.“. Gradska uprava Grada Sarajeva i Muzej Sarajeva, kao organizatori ove izložbe, omogućili su posjetiocima da u narednih mjesec dana uživaju u zanimljivim i vrijednim crtežima i grafikama poznatih bh. umjetnika iz vremena dok nisu bili poznati. Izložba je prvi put postavljena prije 56 godina i sastoji se od 31 crteža, grafika i sepia.

„Ova izložba je dio historiju Sarajeva i Čaršije kao što je dio njene historije i Vijećnica u kojoj je izložba postavljena“, istakao je gradonačelnik Komšić, te dodao da izložba predstavlja i dio umjetničke biografije svakog od tih autora. Ova izložba zapravo po svojoj prirodi i pripada ovoj zgradi, tako da je ovo najprirodnije mjesto za njeno izlaganje. Od vremena kada smo otvorili Vijećnicu, zalagao sam se da ona bude mjesto gdje ćemo izlagati kulturno i historijsko blago ovog grada i države, a koje je sada pohranjeno po depoima raznih muzeja. Svaka nova izložba koja se organizuje u Vijećnici, daje pečat toj ideji”, istakao je Komšić.

Direktorica Muzeja Sarajeva, Amra Madžarević, istakla je dobru saradnju sa Gradskom upravom i gradonačelnikom Komšićem.

“Ovo je treća izložba koju organiziramo u Vijećnici. Prva je “Sarajevo 1914-2014”, koja se još uvijek nalazi u Vijećnici, u muzejskom prostoru, a druga “Sarajevo birvaktile”. Ta uspješna saradnja nastavljena je evo i izložbom “Stara sarajevska čaršija”, a također planiramo organizaciju još jedne izložbe do kraja godine”, kazala je direktorica Madžarević.

Komisija za kulturu i umjetnost Grada Sarajeva je 1949. godine otkupila od mladih umjetnika kolekciju radova na temu „Stara sarajevska čaršija“. Iste godine kolekcija je poklonjena Muzeju grada Sarajeva. Autori Affan Ramić, Rajko Sikimić, Pero Bodroža, Jusuf Jusa Nikšić, Mustafa Ico Voljevica, Hela Volfard, Budislav Vlaisavljević, kasnije postaju poznati i priznati slikari, akademici, vajari, kipari, grafičari, restauratori i konzervatori.