Sinoć je, u prisustvu od oko 1.000 gostiju, u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ upriličen program u povodu obilježavanja  Nacionalnog  dana Kraljevine Saudijske Arabije. U prisustvu brojnih zvanica iz kulturnog, naučnog i političkog života, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić svečano je otvorio izložbu fotografija nastalih kao rezultat rada Centra na polju naučne saradnje između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Komšić je u svom obraćanju naglasio važnost kulture i nauke kao mostova kooperacije između naroda i rušenja predrasuda.

„Sretan sam da u BiH imamo jedan ovako kvalitetan kulturni i edukativni centar koji svim građanima pruža izuzetne mogućnosti neformalnog obrazovanja“, istaknuo je Komšić dodavši kako posebnu zahvalnost odaje Saudijskoj Arabiji koja je bila uz Bosnu i Hercegovinu u najtežim trenucima i ostala sve do danas kao njen dokazani prijatelj.

Direktor i ateše za kulturu prof. dr. Khalid AdDamigh u svom obraćanju naglasio je kako Centar djeluje kroz 7 oblasti rada i to: prevođenje i autorstvo, periodični kulturni programi, naučna i kulturna saradnja, kulturne i umjetničke izložbe, tribine i seminari, promocija arapskog jezika i edukacija.

Centralni događaj programa je bila dodjela certifikata za preko 7500 korisnika edukativnih usluga Kulturnog centra „Kralj Fahd“. Gradonačelnik Komšić i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, Nj.E. Eid Al-Thaqafi su dodijelili certifikate za petnaest najboljih polaznika kurseva engleskog, arapskog jezika, informatike i kaligrafije. Certifikate su također uručili i rektor Univerziteta SSST prof. dr. Ejub Ganić, zamjenica rektora Univerziteta Sarajevo prof. dr. Zehra Kreho kao i direktor Centra prof. dr. Khalid AdDamigh.

Na kraju, prisutnima se obratio ambasador Eid Al-Thaqafi rekavši kako Saudijska Arabija kroz kulturni centar „Kralj Fahd“ ulaže velike napore u jačanje ljudskih potencijala, pruža mogućnost intelektualnog usavršavanja te da je sretan što je rezultat tog rada sve veći broj dodijeljenih certifikata iz godine u godinu. Na ceremoniji se obratio i federalni ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić: „Ponosan sam što vidim ovoliki broj mladih lica koja su snaga Bosne i Hercegovine i siguran sam da ćete upravo vi, sa certifikatima koje ste stekli u ovom centru, doprinijeti razvoju i unaprjeđenju naše zemlje“.