Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, na Akademiji likovnih umjetnosti otvorio je izložbu \’\’Making peace\’\’ (Izgradnja mira), u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, zajedno sa generalnim sekretarom Međunarodnog ureda za mir Colin Archerom, ambasadorom Švicarske u BiH Andre Schalerom i Kraljevine Nizozemske Juriaan Kraakom, kustosom izložbe Ashley Woodsom, te predstavnikom Grada Utrechta Hansom Sakkersom i ambasadoricom Making peace projekta bh. glumicom Vanesom Glođo.

\’\’Poruka ove izložbe, kao i poruka svih manifestacija koje organizujemo jeste: stoljeće rata je iza nas, i sada želimo da živimo u stoljeću mira. Sarajevo simbolizira otpor prema ratu. Kroz svoju historiju prošlo je kroz strahote rata, a ipak danas izgleda lijepo, i sa ovom izložbom opominje na strahote rata\’\’, kazao je gradonačelnik Komšić.

\’\’Making peace\’\’ je najveća izložba posvećena miru, a cilj joj je da poduči publiku kako se ostvaruje \’\’održivi mir\’\’.  Nakon Ženeve, Stockholma, Utrechta i Strasbourga, izložba je stigla i u Sarajevo, gdje će biti postavljena na Obali Maka Dizdara, ispred Akademije likovnih umjetnosti od 28. juna do 21. septembra.

U partnerstvu s misijom OSCE-a u BiH i Institutom za razvoj mladih KULT, Making peace će organizovati seriju radionica, na kojima će učestvovati preko 100 mladih iz cijelog svijeta.