Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajevo Miro Lazović prisustvuju svečanosti obilježavanja 5. maja – Dana oslobođenja i Dana grada Pule na poziv Borisa Miletića, gradonačelnika ovog najmlađeg pobratimskog grada sa bh. prijestolnicom. Danas je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj se prigodnim govorom obratio i gradonačelnik Komšić, koji je građanima i čelnicima Grada Pule u ime Grada i građana Sarajeva čestitao ovaj značajan datum u historiji najvećeg grada Istarske županije. „Pula i Sarajevo su gradovi pobratimi, koji njeguju bogatu kulturnu i povijesnu baštinu“, istaknuo je, između ostalog, gradonačelnik Komšić. Sinoć (subota, 4. maj), gradonačelnik Komšić je zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Pule Verom Radolović u galeriji Vincent iz Kastva u Istarskom narodnom kazalištu otvorio fotoizložbu pulskog fotografa Duška Marušića – Čičija pod nazivom „Sarajevo“.

Izrazivši zadovoljstvo što je ova izložba otvorena u sklopu obilježavanja Dana prijateljskog grada Pule, gradonačelnik Komšić je kazao: „Impresioniran sam radovima i odabirom fotografija koje zorno prikazuju današnji život Sarajeva. Svaka slika na ovoj izložbi ima svoju priču, a svako ko je bio u Sarajevu prepoznat će neki svoj omiljeni dio u Čičijevim fotografijama, koji je uspio snimiti zanimljive motive važne za povijest, kulturu i tradiciju Sarajeva“.

Pulska dogradonačelnica Vera Radolović je istaknula kako Pula i Sarajevo dijele dio zajedničke povijesti te kako su prepoznati po multikulturalnosti i multietničnosti i među ostalim, to su bili razlozi zbog kojih je inicirano bratimljenje dvaju gradova, 21. septembra prošle godine.