Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Gradimir Gojer, razgovarali su danas sa Ibrahimom Spahićem, direktorom Internacionalnog festivala „Sarajevska zima“ o značaju realizacije manifestacije „Sarajevo – evropski most kultura“, kojom će se obilježiti  100 godina od početka Prvog svjetskog rata, 30 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, 60 godina od usvajanja Evropske konvencije o kulturi i 30 godina postojanja Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“. Sagovornici su naglasili da se u okviru ove manifestacije predviđaju projekti koji će poseban značaj dati razvijanju nove kreativne kulturne industrije u Sarajevu i BiH.

Gradonačelnik je prihvatio poziv direktora festivala „Sarajevska zima“ da bude počasni predsjednik Odbora za obilježavanje tridesete godišnjice ovog festivala. Odbor će činiti najugledniji umjetnici i predstavnici onih institucija iz zemlje i svijeta koji su proteklih 30 godina omogućili da blizu 33 hiljade umjetnika budu gosti na više od 3.500 projekata.

Spahić je ovom prilikom istakao značaj održavanja Generalne skupštine Evropske asocijacije festivala od 26. do 28.02.2014. godine u Sarajevu, kada će gostovati i Orkestar bez granica, sastavljen od muzičara s prostora nekadašnje Jugoslavije.

Na sastanku se razgovaralo i o inicijativi za formiranje Fondacije za izgradnju concert hall-a u Sarajevu.