Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je zajedno sa  delegacijom Srpskog građanskog vijeća – Pokretom za ravnopravnost u BiH  obišao spomen-obilježje Kazani na Trebeviću.Tom prilikom delegacije su položile cvijeće i odale počast ubijenim civilima. „Ovo je težak dan jer se sjećamo žrtava i onoga što se ovdje desilo. Ovo je dokaz da se u jednoj pravičnoj odbrani grada mogu desiti zločini ako odgovorni ljudi o tome ne vode računa i ako ih povede strast za osvetom ili nekom politikom”, rekao je Komšić.

Gradonačelnik Komšić podsjetio je da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva još 2012. donijelo Odluku da je spomen-obilježje na Kazanima od interesa za Grad, kao i odluku o mikrolokaciji gdje bi se spomenik podigao.

„Ono što nije uređeno je sadržaj spomen-ploče uz imena stradalih ljudi. Mi nismo dobili imena iako smo ih tražili od nekih institucija. Moramo konsultovati historičare da se borba za Sarajevo ne poistovijeti sa Kazanima, ali da se kaže da se desio zločin”, rekao je Komšić.

Prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti na mezarju pripadnika specijalnih snaga smrtno stradalih u akciji Trebević II 26. oktobra 1993. godine u pokušaju hapšenja Mušana Topalovića Cace, gradonačelnik Komšić je naglasio da je svirepo ubistvo pripadnika specijalnih snaga, koji su se nosili i obračunavali sa nosiocima i organizatorima zločina koji se desio na obroncima Sarajeva, zapravo samo nastavak onoga što se desilo na Kazanima.


„U tom periodu, oktobar – novembar 1993. godine, Sarajevo je bio talac tih snaga, koje su istina, branile Sarajevo, ali su u okviru te odbrane grada napravile zločine koje nisu smjeli“, istakao je Komšić.