Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, zajedno sa generalnim sekretarom Asocijacije gradonačelnika za mir, g. Yasuyoshi Komizom, u Parku prijateljstva u Ali-pašinoj ulici, zasadio je drvo ginko u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata i izložbe \’\’Making Peace\’\’. \’\’Mislim da u Evropi ne postoji bolje mjesto od Sarajeva za  sadnju ovog drveta. Jer, ista simbolika veže grad Sarajevo i drvo ginko: kako je ginko preživio atomsku eksploziju u Hirošimi, tako se i Sarajevo tokom svoje burne historije vinulo iz pepela i opet uspravilo\’\’, kazao je Komšić, te se zahvalio Japanu i Asocijaciji gradonačelnika za mir za podršku koju pružaju Gradu Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.

"Počastvovan sam što sam danas ovdje i što Gradu Sarajevu možemo predati drvo koje je preživjelo bombardovanje. Posebna je čast što baš danas sadimo drvo, na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata. To je prilika da razmišljamo o prošlosti i da se nadamo mirnijoj i svjetlijoj budućnosti", rekao je Yasuyoshi  Komizo.

Ginko drvo, koje je jedino preživjelo atomsku bombu bačenu na Hirošimu, predstavlja simbol dugovječnosti, jedinstva suprotnosti, nosioca nade i nemjerljive prošlosti, kao i simbol ljubavi.

Ovom prilikom,  g. Yasuyoshi Komizo je također u ime predsjednika Asocijacije gradonačelnika za mir, Matsui Kazumia, uručio donaciju za pomoć ugroženima u katastrofalnim poplavama u Sarajevu.