Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu gradonačelnika Sarajeva Ivu Komšića kojeg je informisala o radu Agencije. Direktorica Begović istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informisanja u naprednoj, evropski orjentisanoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH. Razgovarano je i o unaprjeđenju saradnje Agencije i Grada. Gradonačelnik Komšić obišao je poslovne prostorije, te razgovarao s uposlenicima. "Moja posjeta Agenciji ONASA me je i uvjerila u ono što sam i očekivao, odnosno što sam i znao o jednoj nezavisnoj agenciji. To je dobar i organizovan profesionalni rad, što je i za očekivati, ako se prate vijesti Agencije, koja pokriva sva područja našeg života, od privrede do politike, i ne samo iz BiH, već i iz regije", izjavio je Komšić.

Dodao je da je Agencija ONASA objektivna, što znači da ne "konstruira vijesti, niti proizvodi događaje, nego ih slijedi, opisuje i provjerava izvore". "Ova agencija je pouzdana i neutralna, ne komentariše događaje niti im daje politički boju, ne usmjerava one koji čitaju ni u jednom smjeru, već je skoncentrisana na ono što se dešava. Oni koji konstruiraju vijesti su obično u nečijoj službi, neko ih finansira jer imaju interese da se javnost oblikuje, a ne da se informira", kazao je Komšić.

Ukazao je i na važnost uloge nezavisnih medija u razvoju društva, kazavši da je "malo nezavisnih medija u BiH, među kojima je i ONASA". "U BiH je jako opasno biti zavisan od nekog, jer smo mi turbulentno društvo, koje ima neriješene političke probleme. Ekonomija je u velikom minusu, ona se ne razvija i u tim okolnostima opasno je biti zavisan i usmjeravati javno mnijenje, jer se u takvom stanju ono može oblikovati, te se mogu nametnuti razna mišljenja", zaključio je Komšić.

Komšić je imenovan za gradonačelnika Sarajeva u martu prošle godine.

Izvor: Novinska agencija Onasa/Odjeljenje za odnose s javnošću Grada