Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas ambasadora Republike Austrije u BiH, Nj. E. Donatusa Kocka, koji mu je čestitao na imenovanju. „Republika Austrija, zajedno sa pobratimskim gradom Innsbruckom, te gradovima Bečom, Linzom i Grazom, tijesno je povezana sa Sarajevom. Saradnja je veoma sadržajna u oblasti obrazovanja, kulture, turizma i sporta,  a izražen je interes za otvaranjem novog intenzivnog poglavlja u dugogodišnjim prijateljskim partnerskim vezama“, istaknuo je ambasador Kock. Austrijski ambasador je istaknuo značaj projekta „Sarajevo –most kultura Evrope 2014.“, kada će cijeli svijet gledati u Sarajevo i taj visoki simbolizam ovog događaja treba iskoristiti za poruku mira iz bh. prijestolnice.

„Grad Graz, koji je bio Evropska prijestolnica kulture 2003., namjerava ovom događaju dati puni doprinos sa svoja dva projekta: izložbom o Francu Ferdinandu te organizacijom Ljetnog univerziteta Sarajevo 2014.,“ kazao je ambasador, te izrazio zadovoljstvo što će Bečka filharmonija svojim koncertom otvoriti sarajevsku Vijećnicu 28. juna 2014. godine.

Gradonačelnik Komšić pozdravio je spremnost Austrije da se uključi u ovaj projekat, kojem su jednodušnu podršku dali međunarodni zvaničnici i ambasadori s kojima  se susreo u proteklom periodu.